Wednesday, August 3, 2011

Puasa tu apa? Kentut boleh?

Assalamualaikum,

Selamat berpuasalah kepada sesiapa yang rasa-rasanya boleh berpuasa tuu kan. Poor me lah kan sebab semalam tibe-tibe 'Doc' bagi cuti. Tak pe lah...kita ikut jela which membuatkan aku rasa nak makan je..Hahaha..sabar~~~*tapi perut lak berbunyi dengan kuatnya. Malu woi..hahaa

Okey, back to the topic kan. Dulu mase kocik-kocik sapo yang penah tanya soalan ni sampai dia beso? Ada tak? Kalau tak de maksudnyer aku jela kot yang lampi sampai umur 10 tahun. Haha. Aku selalu pikir even sampai sekarang dah tua bangka pun aku masih berpikir kenapa kita kena puasa.

Jangan salah paham bro, aku just berpikir which aku memang aku selalu pikir tentang sesuatu benda kenapa kena buat semua. Okey, sometimes aku rasa pelik gak kan. Kenapa nak kena puasa nie semua tapi at the same time kena buat banyak amal ibadah. Tapi bila dah beso sikit, ilmu pun dah bertambah baru aku clear dengan semua tuu cuma macma biasa, masih berpikir. Hehe.

Well, kita sendiri sedia maklum ada benda yang boleh menyebabkan kita batal puasa kan. So bila ada yang menimbulkan soalan pelik lagi tak munasabah time tua bangka nie, rasa macam mana? Soalan macam mana? Ala, ada satu soalan yang aku pun rasa pe-pe tah. Haha. Kenapa bila kentut tak batal puasa?

Haha...Gilerlah. Cuba tahan buang air kecik and beso. Boleh tak? Sama la tuu. Fungsi kentut sendiri untuk buang gas yang agak-agak hazardous dalam badan tau. Hehe. Tak caya? Cubalah tahan kentut sehari. Perghhh...Rasa macam tak boleh blah la...seksa dia masyallah...Hebat sungguh...=D

So, bila bulan puasa ni kita patut mengambil peluang untuk kerapkan beribadah. Aku tak sempurna dan tidak sekali-kali hebat dalam agama tapi aku muslimin yang sekurang-kurangnya cuba menyampaikan apa yang aku tahu. Kita perlu saling membantu barulah Islam dipandang mulia. Aku tak hebat tapi aku tahu apa yang aku perlu buat(kadang-kadang tak tahu gak..hehe) dalam hidup aku. Hehe

Have fun boleh tapi jangan over. Over tuu maksudnya melebihi paras nada selamat Islam. Yela, aku tahu aku pun dah macam berletiaq je kan? Mana taknyer, en. Nuffnang bagi aku duit raya 50 sen je. Memang la. Cik Epal lak dapat Rm5k.. Frust tau...hahaha... Saja je... Ok pape pun, Renung-renungkanlah dan selamat beramal...=)

2 comments:

EZAN IDMA said...

haa cuti gak eh

Princess^of^Hemp said...

haha..tapi sudah boleh pose pun..hehe