Thursday, May 31, 2012

Tips Income Dari Nuffnang

Assalamualaikum,

*kredit to Jejariruncing






Dah tiba masanya saya kongsikan kepada anda tips berguna kepada mereka yang mempunyai blog. why dont you earn money while doing your fave thing? tak susah pon. saya nak sarankan kepada adik-adik yang kat luar sana. akak galakkan korang join Nuffnang ni.yang mana nak buat duit lebih, daftarlah dengan Nuffnang dan start earn something just by blogging. 


Semua orang tahu saya menyertai Nuffnang seawal penglibatan saya dalam dunia blogging ni and it has been an amazing journey. its the best thing in my life! so i would like to share with you guys how maybe you could become like me.(or even better!)


jom cekidaud cara-cara mudah menyertai Nuffnang dan perkara asas tentang Nuffnang:

1. Bagaimana untuk mula mendapat pendapatan dengan Nuffnang?

Melalui Nuffnang, blogger dapat mendapatan apabila ads(iklan) disiarkan di blog mereka. Dalam kata lain, untuk start some earning, pertama sekali kenalah ada blog/domain, then, go and register to Nuffnang.
NUFFNANG WEBSITE
To register, please go to their Official Website:

2. Lengkapkan Bio anda di Nuffnang 

Once you have your own account, congratulations! Anda telah melakukan langkah pertama. Kemudian masanya untuk anda melengkapkan your own bio data, such as occupations, information about your blog etc. kalau anda ada masa lapang, you should read GETTING STARTED in Nuffnang site, there are steps by steps guide for beginners.
Complete Your Bio HERE
Click to fill up/edit your bio

3. Masukkan ads ke dalam Blog(s) / Domain anda

Once you have your own Nuffnang account with your complete bio and blog(s), now it is the time to put some ads into your very own blog(s)/domain(s). kalau tak letakkan banner ads camne nak siarkan iklan, betul tak? And yes, I mean you can add ads to multiple sites you have, thus increasing your earning power(boleh letak lebih dari satu banner iklan dalam blog). 2 blogs with similar traffic means you gonna earn 2x, and 3 Nuffnang blogs and you gonna get 3x and so on.


3 jenis ads yang available:
1. Leaderboard (728 x 90)
2. Skyscraper (160 x 300)
3. Large Rectangle (336 x 280)


Jangan risau jika anda bukan seorang computer genius. tak perlu celik IT sangat pon takpe. even kalau anda kurang faham dengan HTML pon jangan kuatir. There are steps by steps guide on how to add the ads unit into your blogspot, wordpress, or other domains,
Add Your Ads HERE
Click to add ads now

4. Contoh Nuffnang Earnings

Metered Earnings VS Campaigns Earnings


As I mentioned earlier, bloggers get paid by getting their ads published. But, there are in fact 2 types of ads that will be run.

1. METERED EARNING - Ads yang dipublish untuk certain period(masa tertentu), and bloggers gain revenue by getting sufficient traffic, and CTR.

Apa itu CTR: To reward blogs for good campaign performance, Nuffnang will now be giving out bonus earnings for blogs that achieve a CTR (Click-through ratio) of 0.2% or higher on new campaigns that run on their blog. kira macam bonus tambahan kalau orang ramai klik ads tersebut. This figure is based on average industry standards.
Buffered Earning(BE) : ads yang masih berjalan dan akan bertambah dari semasa ke semasa. bila dah sampai satu tempoh tertentu dia akan stop, accumulate dan automatik akan dimasukkan menjadi Metered Earning (ME)

2. CAMPAIGNS EARNINGS - Ads yang dipublished with certain amount of fees, and will be run for a short period, and bloggers get paid for the fixed fees. bayaran dia tetap dan akan diletakkan mengikut tempoh masa tertentu. selalunya tak lama sangat la.

Campaigns Earnings



Contoh Campaigns Earnings.
Semua Nuffnang earnings akan di-cash-out dan hantar via Nuffnang Cheque.
Contoh Cek payment
Cek boleh di-cash-out kan bila earning anda dah mencapai sekurang-kurangnya RM50. Saya selalunya cash out setiap bulan. Ada orang suka peram lelame dan cash outkan sekali banyak-banyak.

Dari Nuffang, kita juga boleh tengok jumlah visitors. yang istimewanya korang boleh tengok jumlah unique visitors yang bermakna berapa orang view blog anda sehari. bukan berapa kali dia view/klik blog anda.
Mari ramai-ramai join Nuffnang dan sharekan entri ni dengan kawan-kawan yang lain ;)


sumber : sini











nota kaki : jom la join.. =)

11 comments:

Nina K's Luviee said...

WAH BESTNYER BOLEH CASH OUT EVERYMONTH....I NAK CASH OUT SEKALI PUN TAK LEPAS LAGI...HUHUHU

jal said...

kak kena bagi UV tu 10K++dlu ke baru boleh dapat BE semacam banyak jer.

Cik Jajika said...

hehe.. itu lah pasal. saya pun tengah berusaha je ni..ehehe

Mohammad Majduddin said...

bilalah nk dpt buffered earning ni... =(. btw, visit my blog utk buat duit dengan lebih cepat, senang dan lumayan! =)

Wanabe PJ said...

amboi..banyak benor earning tue..haish..:(

Cik Jajika said...

hehe... insyallah kalau ada rezeki, masing-masing pun boleh dapat juga.. =)

Pesta Jiwa said...

Mak aiiii....!! Uv pun dah lebih 20k....!! Blog aku x dampai 1% pun UV dari blog kau...padu!!! Patut la bleh cashout tiap bulan...

Cik Jajika said...

Pesta Jiwa: sila baca yg ini kredit to cik jejariruncing ye.. =)

Nadot said...

banyaknye income jejari runcing... gile ah!

Cik Jajika said...

rasanya income mcm ni dh biasa bg blogger2 femes amos mcm elia ni...hehe

farriz10 said...

NIce post...keepitup!!!
meet me at
>www.asamglugo.com